Doggles - Solglasögon för din hund

Människans bästa vän har också mänskliga bekymmer. Hundar kan likt människan få för mycket sol och drabbas av ögonsjukdomar. För att motverka och framför allt lindra skapades Doggles av en slump av ett par från USA.

Från personlig användning till produktion

Doggles resa började med att paret Roni och Ken Di Lullo kastade Frisbee med sin hund i en Park i San Jose 1997. Hunden Midknight som tidigare varit en fena på att fånga frisbee hade det nu svårare att fånga det snabbt flygande objektet. Väl hemma kisade hunden och Roni förstod att; - ”Han verkade vara känslig för soljus”.

Efter detta modifierades ett par sportgoggles till hunden som med hjälp av solglasögonen fångade frisbee efter frisbee. Midknight blev den lokala parkens huvudattraktion och andra hundägare ville köpa likadana. Då fick paret helt enkelt börja tillverka flera och på den vägen är det.

Veterinärer inte helt eniga

Trots framgångarna är åsikterna splittrade men experter menar att hundens ögon också är känsliga och Elin Lindell, leg. veterinär säger att;
- ”Vid vissa ögonsjukdomar så rekommenderar man solglasögon, t ex pannus (pigment som växer in över hornhinnan och förvärras av solljus) samt irisatrofi (iris kanter förtvinar, det sker ofta normalt med åldern och gör att hunden har svårare att dra ihop pupillen och därmed blir mer irriterad av solljus)”.

Var uppmärksam på om ditt djur kniper med ett öga. Det är nästan alltid ett tecken på smärta som kan bero på skador i hornhinnan, för högt tryck i ögat, olika inflammationstillstånd i ögats både yttre och inre delar”.

”Vissa ögonsjukdomar är mycket akuta och utan snabb behandling kan ditt djur förlora synen på drabbat öga”.

”Rinnande eller röda ögon är också viktigt att låta en veterinär undersöka”.