Google glass används på fler sjukhus

Allt fler sjukhus har börjat använda hemelektronik i vården. Vi har tidigare berättat om sjukhus som använder sig av Google glass för snabb tillgång till patientjournaler. Men nu används teknologin för att få snabb och pålitlig konsulthjälp från experter, ibland på andra sidan landet.

Med hjälp av kameran i Google glass och enhetens inbyggda streamingfunktioner kan sjuksköterskor och läkare filma patienten och samtidigt behålla händerna fria.

- Tidigare har transportteamen som kommer in till sjukhuset varit tvungna att ringa en av våra barnläkare på mobilen för att beskriva patienten, säger Nicholas Slamon, chefsöverläkare för telehealth på Nemours barnsjukhus. Men det spelar ingen roll hur skicklig transportsjuksköterskan är, du får bara en liten del av historien genom att höra om den. En bild, eller i det här fallet, live video, är verkligen värt tusen ord.

Nu ska sjukhuset utöka användandet av den här teknologin från akuten till ambulanser och helikoptrar. Tre transportsjuksköterskor ska testa Google glass för att se vilken potential den kan ha i akutvården. Produkten de använder sig av är en modifierad version av Google glass som är utan funktioner som bland annat social-media uppkoppling och videoinspelning. De har istället blivit utrustade med en särskild HIPPA-kompatibel livestreamingteknologi.

Nicholas Slamon menar dock att det är för tidigt att veta om teknologin är tillräckligt användbar.

- Som det är nu så tror jag att vi vet mer om vad den inte duger till och vad som måste förbättras, säger Slamon. När streamingen fungerar är den kristallklar med perfekt ljud och bild med HD-kvalitet. Men när det inte fungerar så fungerar det inte alls.