Hur objektiv fungerar

Det finns många olika sorters objektiv som man kan ha till olika typer av kameror. Det är ett sätt för dig att anpassa dig till olika situationer som kräver olika typer av objektiv för att motivet ska bli bra. Dessutom är det ett sätt av vara kreativ på och experimentera med en kameras olika egenskaper. Här kommer vi gå igenom olika saker som kan vara bra att tänka på kring objektiv.

Många gånger så brukar man prata om bildvinklar och brännvidder. Med brännvidd avses det avstånd som finns mellan objektivets optiska centrum till filmplanet, alltså själva sensorn som tar emot ljuset. Bildvinkeln handlar istället om hur mycket av ditt motiv som kommer att komma med på bilden och dessa två står i direkt relation till varandra. Desto längre brännvidd ditt objektiv har desto mindre kommer den möjliga bildvinkeln att bli.

Tips och tricks

Många gånger så vill man gärna använda zoomen på ett objektiv för att man ska kunna komma närmare och skapa en mer detaljrik bild. Du är förmodligen inte den enda som upplever att det är svårt att få till en bra bild genom att zooma in väldigt mycket, utsnittet i bilden kommer att bli svårt och resultatet kommer aldrig att bli så bra som du vill ha det. Då är det bättre att du som fotograf förflyttar dig för att det ska bli bra. Prova att förflytta dig själv i djupled tills du hittar det perspektiv som du känner dig bekväm med. Efter att du har hittat rätt plats så kan du anpassa brännvidden, alltså hur mycket av motivet som ska synas på bilden.

Det ska sägas att det finns olika sorters objektiv för olika typer av behov. Det som är den största skillnaden mellan dem alla är vilken brännvidd de har. Kom ihåg det att ju lägre brännvidden är desto mer kommer du att kunna få med i bilden. Fisheye-objektiv och vidvinkelobjektiv ligger oftast mellan 8 och 40 millimeter och det är inte direkt enkelt att använda dessa objektiv som amatör. Det normala brukar ligga mellan 43 och 80 millimeter, helt beroende på vad det är för bild som du planerar att ta. Dessutom skiljer sig objektiven åt genom att antingen ha en zoom-funktion eller vara helt fasta. Ett zoom-objektiv är helt enkelt ett objektiv där du kan förändra brännvidden

Är du mer intresserad av vad man kan göra med sina foton när de redan är tagna, än hur tekniken fungerar, rekommenderar vi att du kollar in www.bgafotocenter.se.

Källa: http://www.fotosidan.se/cldoc/fototeknik-4-objektivens-egenskaper.htm