Nätbutik med fokus på teknik för vardaglig assistans - Men har glömt att anpassa butiken för synskadade

Den ytterst speciella sidan - http://www.hjalpia.se/ - där man har samlat en mängd produkter som löser vardagliga utmaningar för både unga och äldre, en produktkategori som nästan alltid bara förknippas med broddar och käppar för pensionärer. Det går att jämföra denna sida med - http://topformula.se. Den stora skillnaden mellan dessa sidor är att Top Formula i större utsträckning sysslar med tillskott riktade till både människor med nedsatt kapacitet och atleter. Både hemsidorna har varit verksamma på nätet under en längre tid men Hjälpia startade första som fysisk butik och expanderade senare på nätet.

Här har man istället tagit fördelarna med e-handel som att inte tvingas anpassa sig till enbart den lokala efterfrågan utan kan fokusera på affärsidéer mer principiellt och satsar på “allt inom tekniska hjälpmedel”. Från hygien till transport, matlagning och träning erbjuder man en mängd produkter som gör att hela nätbutiken andas mer “spännande teknik” än “ålderdomshem” påminner faktiskt om Teknikmagasinet.

Tyvärr är det ju så att fysiska som psykiska brister hos människan nästan alltid kommer med ett socialt stigma och det därför är väldigt svårt att skapa entusiasm och intresse runt dessa problem då det krävs att folk känner sig trygga med att vara öppna med sina dagliga utmaningar som ju faktiskt är hur affärsidéer och samhällsbyggande företagande uppstår. Därför är det kul att se att någon ignorerat stigmat och använder det redan existerande pryl- och shopping-suget för att skapa något nytt!

Paret i Luleå som ligger bakom butiken är tydligen dessutom högt utbildade på området vilket ytterligare ökar trovärdigheten för butiken. Något underligt är det dock att man inte handikapp-anpassat gränssnittet med några uppenbara möjligheter att få en ljud-presentation av hemsidan. Förstoring av text stöds ju trots allt av de flesta webbläsare och appar. Men trots den missen var det ett väldigt intressant fynd för ett trots allt rätt bortglömt behov för väldigt många människor.